Air Greenland fyldte 50 år og det blev fejret!

Besøg i Catalina

Besøg i Catalina/Peter Møller, Paamiut

Vi var børn i 1960-erne, da Catalina med amerikanske piloter begyndte at komme til byen, og det var uforglemmeligt. I begyndelsen brugte flyveren havnebassinet ved Paamiut som “landingsbane”, og for os, der aldrig havde set lignende, var det ret imponerende. Og så var der dem, der kom for at komme med i flyet, som vi så på med stor misundelse (det skulle senere vise sig, at det alligevel ikke længere vil være en sjældenhed at komme med i et fly).

Vi var en håndfuld jævnaldrende, som ”lånte” en jolle. Dengang var der placeret en pontonbro i udmundingen af havnebassinet ved Paamiut, altså ved udmundingen af fjorden, som vi kalder for ”Mortens Fjord”, som Catalinaen lagde sig ved, når den ankom. Vi sejlede ud og landede ved pontonbroen, og uden at vi havde bemærket det, var Catalinaen landet, og var på vej ind mod broen. Resten af flokken skyndte sig at løsne båden, hoppede i den og flygtede væk fra mig og en af mine venner på broen. Vi to var ret nervøse, for vi måtte have været bange for at blive skældt ud, og det skulle vise sig, at det var uden grund. Catalinaen kom langsomt nærmere og flyet blev fortøjret ved broen, mens vi ventede på at få skældud.

Pludselig blev en lille luge åbnet af en mand, som vi tror er kaptajnen, og han bad os om at komme ombord (vi må have set bange ud, og måske syntes han, at det var synd for os?). Jeg og min ven blev vist rundt i flyet til stor fornøjelse for os, og som jeg senere aldrig ville glemme. Efter rundvisningen fik vi tyggegummi, og aldrig har jeg oplevet noget så skønt. Da flyet sejlede væk fra broen for at lette, kom jollen med de venner, som var flygtet væk fra os tidligere. Da de forstod, at vi havde fået en rundvisning i flyet og fået tildelt tyggegummi, kendte de ingen grænser for misundelse, og vi to kunne vi ikke andet end at være stolte. Nu kunne vi sige til de andre; at jeg og min ven havde set flyet indefra. Herved den lille fortælling om mit første syn af et fly indefra.

Peter Møller
Aasivinngivit B 110/A
3940, Paamiut